Sähköinen resepti on tuonut muutoksia apteekkityöhön – käsittely sujuvoitunut
18.6.2016 klo 08:52
Kotimaa
KD Lehti

Apteekkareista 28 prosenttia ilmoitti sähköisen reseptin vaikuttaneen henkilökunnan määrään: näissä apteekeissa joka kolmannessa teknistä henkilökuntaa oli vähennetty ja lähes yhtä monessa farmaseuttista henkilökuntaa palkattu lisää.
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa selvisi, että reseptien käsittely on nopeutunut ja sujuvoitunut sähköisen reseptin käyttöönoton myötä.
Sähköisen reseptin käyttöönotto on tuonut muutoksia apteekkihenkilöstön työnkuviin Suomessa, käy ilmi äskettäin julkaistusta Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta. Apteekkareille suunnatussa kyselytutkimuksessa 74 prosenttia vastaajista koki, että erityisesti apteekkien teknisen henkilöstön työ on muuttunut.
Teknisen henkilöstön reseptien käsittely on vähentynyt huomattavasti, sillä heillä ei ole oikeutta sähköisten reseptitietojen katseluun. Apteekkareista lähes puolet ilmoitti, että sähköinen resepti on vaikuttanut myös farmaseuttisen henkilöstön työhön. Farmaseuteilla ja proviisoreilla reseptien käsittely on lisääntynyt. Joka viides apteekkari kuitenkin arvioi, että reseptien käsittely on nopeutunut ja sujuvoitunut sähköisen reseptin käyttöönoton myötä.
Lähes kaksi kolmesta apteekkarista oli tehnyt kalusteisiin ja laitteisiin liittyviä investointeja sähköisen reseptin käyttöönoton vuoksi.
44 prosenttia apteekkareista arvioi sähköisen reseptin vaikuttaneen myös heidän omaan ajankäyttöönsä. 41 prosenttia kertoi, että sähköinen resepti on nopeuttanut reseptin toimitusta. Noin joka viides arvioi reseptin käsittelyn lisääntyneen ja lähes yhtä moni piti järjestelmän käyttöönottoa työläänä.
Apteekkareista 61 prosenttia oli tehnyt kalusteisiin ja laitteisiin liittyviä investointeja sähköisen reseptin käyttöönoton vuoksi. Yleisimmin apteekkarit olivat uusineet ja hankkineet lisää tietokoneita ja atk-laitteita. Osassa apteekeista oli tehty myös kalustehankintoja, kuten uusittu työtasoja ja reseptin toimituspisteitä.
Vaikka sähköisen reseptin käyttöönotto oli muuttanut työnkuvia apteekissa, valtaosa eli 72 prosenttia apteekkareista arvioi, ettei se ole vaikuttanut apteekin henkilökunnan määrään. Apteekkareista 28 prosenttia ilmoitti sähköisen reseptin vaikuttaneen henkilökunnan määrään: näissä apteekeissa joka kolmannessa teknistä henkilökuntaa oli vähennetty ja lähes yhtä monessa farmaseuttista henkilökuntaa palkattu lisää.